Propaan

We horen het de laatste tijd veel in het nieuws over gashaarden. In de toekomst zullen nieuwbouwhuizen steeds vaker worden gebouwd zonder gasaansluiting. Vele mensen vragen zich daarom af wat ze moeten doen op het moment dat ze graag een gashaard willen aanschaffen, want hoe kun je en gashaard kopen als je geen gas hebt? De oplossing hiervoor zijn gashaarden met de mogelijkheid om op propaan te branden.

Propaan kachel

Vanuit de regering is besloten dat in 2050 alle woningen in Nederland volledig duurzaam moeten zijn. Dit betekent dat huizen dan gasvrij moeten zijn. Toch is het mogelijk om de gezelligheid van een gashaard in huis te halen. Vele haarden die momenteel al op de markt verkrijgbaar zijn, kunnen zwel branden op aardgas als op propaan. Propaangas is beschikbaar in zowel een tank als in gasflessen. Flessen met propaan zijn op diverse plekken te verkrijgen, zoals bij tankstations, campings, bouwmarkten en Primagaz.

Voor- en nadelen propaan

Een gashaard op propaan heeft als voordeel dat het dezelfde sfeer heeft als een gashaard op aardgas, maar een dergelijke haard is volledig afhankelijk van aardgas.

Daarnaast heeft een haard op propaan een enorm hoog rendement, waardoor hij zeer geschikt is voor grote woningen of woningen die slecht geïsoleerd zijn.

Helaas zijn de installatiekosten van een gashaard op propaan hoger dan een gashaard op aardgas. Daarnaast is het feit dat een gashaard op propaan een hoog rendement heeft minder gunstig voor degenen die een kleinere woning hebben. Hierdoor verwarmd hij wellicht te veel voor de betreffende situatie.

Kosten propaan

Wel moet er gezegd worden dat de kosten van propaangas iets hoger liggen dan de kosten bij aardgas. Van een fles van 10,5 kg kun je ongeveer 13 uur stoken. Zo’n fles kost € 52,50. Hier zitten ook statiekosten bij. Wanneer je de fles gaat vullen, ben je € 29,95 kwijt.

Informatie aanvragen